december 22, 2023

Wat kost het ontbinden van een BV?

Oscar

Oprichter/Eigenaar

De vraag “wat kost het ontbinden van een BV” is één van de meest gestelde vragen. Hij kan echter niet kort en bondig beantwoord worden. Je moet namelijk rekening houden met twee zaken die van invloed zijn op de kosten. Aan de ene kant moet je rekening houden met de manier waarop de BV wordt ontbonden. Aan de andere kant moet je rekening houden met wie de BV ontbindt. In dit artikel gaan we uitgebreid in op wat het uiteindelijk kost om je BV te ontbinden. Laten we beginnen met de verschillende manieren waarop je een BV kan ontbinden.

Op welke wijze kan je een BV ontbinden?

Het is niet algemeen bekend dat je een besloten vennootschap op verschillende manieren kan ontbinden. In sommige gevallen speelt dit de uitvoerders van een ontbinding financieel in de kaart, maar daarover later meer. Over het algemeen kan je stellen dat er twee manieren zijn waarop je een BV kan ontbinden. Aan de ene kant heb je de snelle versie: de turboliquidatie en aan de andere kant de uitgebreide versie: de liquidatie. Een faillissement laten we hierbij in dit artikel voor het gemak buiten beschouwing.

De turboliquidatie

De turboliquidatie is de snelle manier van het ontbinden van een Nederlandse entiteit (Besloten Vennootschap, Stichting, Vereniging, Coöperatie etc.). Sinds 15 november 2023 is deze manier niet langer de meest voordehandliggende manier van ontbinden.

Een turboliquidatie kan alleen plaatsvinden als er geen activa meer in de BV zitten. Onder activa verstaan we bezittingen zoals geld, vorderingen, aandelen, inventaris, machines etc. Aandeelhouders tekenen, al dan niet tijdens een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA), voor de ontbinding van de B.V. waarbij de bestuurder het geheel bekrachtigt door formulier 17a te tekenen en als laatste stap de BV uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Er zijn wel aanvullende voorwaarden aan een turboliquidatie verbonden. Zo mogen er wel schulden in een entiteit zitten, maar moet het bestuur schuldeisers schriftelijk informeren dat de BV is ontbonden. Daarnaast moet er een verklaring worden afgelegd door het bestuur waarom er geen baten meer aanwezig zijn in de entiteit. Als laatste is het bestuur verplicht alle jaarrekeningen van de afgelopen jaren op orde te maken (doet het bestuur niet, dan kan dit tot een boete leiden). 

De liquidatie

Een liquidatie wordt toegepast als er nog wel activa (geld, vorderingen, aandelen, inventaris, machines etc.) op de balans staan en deze activa de aanwezige schulden dekken. Een liquidatie is veel uitgebreider proces. Tijdens een eerste vergadering wordt besloten de BV te liquideren. De BV is hierna ‘in liquidatie’, wat bij de Kamer van Koophandel wordt gemeld. 

Daarnaast wordt er een rekening en verantwoording opgesteld welke bij de KvK wordt gedeponeerd. Vervolgens wordt er een advertentie in de krant geplaatst waarmee wordt bekendgemaakt dat de BV in liquidatie is Als na twee maanden de verzetstermijn verstrijkt kan er door middel van het aanvragen van een akte van non verzet bij de rechtbank de BV worden uitgeschreven bij het handelsregister.

Nu we hebben uitgelegd welke manieren er zijn om een BV te ontbinden en we weten wat we ongeveer moet gebeuren kunnen we kijken naar wie de BV gaat ontbinden. 

Wie ontbindt de BV (en wat kost het)

Een BV wordt altijd ontbonden door de aandeelhouders. Maar die kunnen dit niet altijd zelf en zoeken daarom hulp. Voor het gemak maken wij het onderscheid tussen de volgende vier ‘personen’, elk met een eigen kostenplaatje:

  1. Zelfstandig
  2. Advocaat of Notaris
  3. Administratiekantoor of Boekhouder
  4. Een specialist (opheffen-bv.nl)

Zelfstandig (4-16 uur werk)

Zelf een BV ontbinden is zonder meer mogelijk. Met voldoende speurwerk op het internet en een (onvolledig) besluit tot ontbinding gaat het uiteindelijk lukken om een BV uit te schrijven uit het handelsregister.

Mogelijk moeten de zaken die je aanlevert bij het handelsregister opnieuw worden aangeleverd omdat er zaken ontbreken. Daarnaast kleven risico’s aan, helemaal sinds de tijdelijke wet transparantie. Een voorbeeld zijn de boetes bij het onvolledig ontbinden van de BV. Ook ben je relatief veel tijd kwijt om alle informatie bij elkaar te krijgen en bent er nooit helemaal zeker van of je de juiste manier kiest.

Wij schatten dat je tussen de 8 en 16 uur kwijt bent om dit allemaal te regelen, met een uurtarief van €40 zou je dus kunnen stellen dat een BV zelf ontbinden tussen de €320 en €640 kost, dit is exclusief de hoofdpijn en de risico’s.

Advocaat of Notaris (€1200 – €3.000)

In de loop der tijd hebben wij veel ondernemers gesproken die de prijzen van een advocaat of notaris in twijfel trokken en ons vervolgens bellen. De gedachte bij velen is nog steeds dat alleen een notaris een BV kan ontbinden en daar maken ze (grof) gebruik van. Prijzen van een turboliquidatie liggen bij de meeste notarissen rond de €1200 en bij een liquidatie ben je al gauw €3000 kwijt. Is de BV wat ouder en is de boekhouding niet op orde, dan kunnen de kosten nog verder oplopen.

Administratiekantoor of Boekhouder (€500-€1500)

Administratiekantoren en boekhouders maken ook vaak gebruik van de onwetendheid van de klant, zijn een stukje goedkoper, maar gaan soms nog een stapje verder om het maximale uit hun klant te halen. 

Waar je rekening mee moet houden bij jouw administratiekantoor of boekhouder is dat hij/zij een klant verliest wanneer je stopt. Dit vinden ze niet leuk en ze doen er in veel gevallen alles aan om het maximale uit de klant te halen. Dit houdt vaak in dat ze de liquidatie net over het nieuwe jaar heen tillen waardoor jij, naast de kosten van het ontbinden extra kosten kwijt bent aan de boekhouding (die voorkomen had kunnen worden). We zien dat boekhouders veelal tussen de €500 voor een turboliquidatie en de €2500 voor een liquidatie.

Specialist (€289 – €1000)

Heldere vaste prijzen, een duidelijke uitkomst en professionele begeleiding. Dat zijn de voordelen van een specialist zoals opheffen-bv.nl. Een turboliquidatie heeft bij ons de vaste prijs van €289 ex btw. Wil jij je BV liquideren, dan ben je tussen de €750 en €1000 kwijt, wat afhankelijk is van de boekhouding en het aantal aandeelhouders. 

Wat kost het ontbinden van een BV?

Daar kunnen we nu een antwoord op geven: ergens tussen de €289 en de €3000 afhankelijk van de manier waarop je de BV opheft en door wie je het laat doen. Wat we ook kunnen zeggen is dat hoewel de service anders is, het eindresultaat is overal hetzelfde.

Handige tabel met een overzicht:

 

Kosten ontbinden BV Van Tot
Zelfstandig €320 €640
Advocaat of Notaris €1200 €3000
Boekhouder of Adminkantoor €500 €1200
Specialist €249 €1000

Direct uw BV ontbinden?

Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden.

beoordeeld met een 9.4

Weet vandaag nog of u kunt opheffen!

Vul de gratis checklist in en krijg binnen enkele minuten de uitslag of u direct kunt ontbinden.

Direct uw BV ontbinden?

Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden.

Meer weten?

Bent u op zoek naar meer informatie rondom het opheffen van een BV? Bekijk dan onze blog. Hier vindt u waardevolle informatie over het beëindigen van uw Besloten vennootschap of stichting.