Vereniging opheffen

Eenvoudig opheffen zonder tussenkomst van een notaris

beoordeeld met een 9.4 op Google reviews

Vereniging opheffen

Wilt u een vereniging opheffen maar heeft u geen idee wat u moet doen? Neem dan contact op met opheffen-bv.nl. Wij zijn expert in het opheffen van diverse soorten rechtspersonen zoals een vereniging, stichting, besloten vennootschap of coöperatie.

Verenigingen in Nederland worden veelal gebruikt om een al dan niet sociaal doel na te streven. Denk hierbij aan een sport of muziekvereniging. Een vereniging heeft dan ook geen winstoogmerk en mag haar leden in geen winst uitkeren. Verder bestaan er in Nederland twee soorten verenigingen: met beperkte rechtsbevoegdheid en met volledige rechtsbevoegdheid.

Typen Verenigingen

De eigenschappen van deze rechtspersonen zijn verschillend van aard en verschillend ook in de manier waarop ze opgeheven dienen te worden:

 • Met beperkte rechtsbevoegdheid: dit houdt in dat de vereniging geen zogenaamde registergoederen kan hebben. Dit zijn goederen die alleen verkregen kunnen worden als het bezit ervan in een openbaar register wordt beschreven. Denk hierbij aan het kopen van een huis. Ook heeft een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid geen erfgenaam en zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk.
 • Met volledige rechtsbevoegdheid: het tegenovergestelde geldt voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. Een dergelijke vereniging heeft de mogelijkheid om registergoederen aan te schaffen een erfgenaam aan te stellen. De bestuurders van een dergelijke vereniging zijn niet hoofdelijk aansprakelijk en hebben altijd statuten. Dit type vereniging staat ook ingeschreven in bij de Kamer van Koophandel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een coöperatieve vereniging of coöperatie. Een andere bekende vorm is een Vereniging van eigenaren.

In beide gevallen hangt het van de balans af in hoe de de vereniging kan worden opgeheven. Zijn er geen schulden of baten meer en is de balans verder leeg, dan kan de vereniging worden opgeheven middels een turboliquidatie. Zijn er nog wel schulden, dan kan een vereniging worden opgeheven middels een normale liquidatie.

Turboliquidatie Vereniging

Om een rechtspersoon op te heffen kan er een turboliquidatie worden worden gebruikt. Deze wordt ingezet om efficiënt en snel te besluiten dat de activiteiten van de rechtspersoon worden gestaakt. Dit kan alleen geschieden als de balans van de rechtspersoon geen baten of schulden meer bevat. Als dit het geval is dan kan er middels een besluit dat wordt genomen door de algemene ledenvergadering worden besloten geen activiteiten meer uit te voeren en houdt de vereniging in dit geval op te bestaan per de aangegeven datum.

Vereniging Liquideren

Staan er nog wel schulden op de balans van de vereniging dan duurt het ontbinden langer. Eerst dient er een liquidatiebalans te worden opgemaakt welke gedeponeerd dient te worden bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens hebben eventuele schuldeisers twee maanden de tijd om bezwaar te maken bij de rechtbank. Als dit niet gebeurt kan de vereniging worden opgeheven.

Opheffen vereniging Kosten

Het opheffen van een vereniging hoeft geen kostbare aangelegenheid te zijn. Een notaris of advocaat heeft u dan ook niet per se nodig. Wij geloven in een een transparante aanpak. Bij ons kunt u al een vereniging opheffen voor de vaste prijs van 249,- exclusief btw. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met één van onze experts voor een vrijblijvend en gratis consult.

Uw vereniging ontbinden – onze zorg

Wilt u uw vereniging ontbinden maar heeft u geen idee welke stappen u moet nemen of heeft u simpelweg geen tijd om het allemaal uit te zoeken? Onze experts staan elke dag voor u klaar en helpen u graag in het ontbinden van uw vereniging. Hebt u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

De voordelen van Opheffen-bv.nl

 • All-in Prijzen
  een online turboliquidatie kost € 249,-
 • Binnen 24 uur van start
  Opheffen BV.nl kan het ontbindingsproces binnen een dag starten
 • Specialist in BV’s opheffen
  Meer dan dan 10 jaar ervaring in juridische dienstverlening

Wij helpen u graag

Maak een afspraak

Of laat je gegevens achter via onderstaand formulier, wij nemen vervolgens contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.