juli 21, 2023

Ontbinden met een vordering op de DGA, kan dat?

Oscar

Oprichter/Eigenaar

In de wereld van zakelijke entiteiten kan het soms nodig zijn om een BV (Besloten Vennootschap) te ontbinden. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder financiële problemen, een veranderende bedrijfsstrategie of simpelweg het (niet) bereiken van het doel waarvoor de BV is opgericht. Bij het ontbinden van een BV zijn er echter verschillende aspecten waarmee rekening gehouden moet worden.

Een van de vragen die vaak opkomt bij het ontbinden van een BV, is of het mogelijk is om de BV te ontbinden wanneer er nog een openstaande vordering is op de Directeur-Grootaandeelhouder (DGA). Om deze vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de wettelijke bepalingen en richtlijnen met betrekking tot het ontbinden van een BV.

Wat is een DGA?

Een DGA is een afkorting die staat voor “Directeur-Grootaandeelhouder.” Deze term komt uit het Nederlandse belasting- en bedrijfsrecht en verwijst naar een persoon die zowel directeur als grootaandeelhouder is van een besloten vennootschap (BV).

Een DGA heeft meestal een leidinggevende functie in het bedrijf en is tevens in het bezit van een significant aandelenbelang in de BV. De DGA heeft de controle over de besluitvorming binnen de onderneming vanwege zijn of haar positie als grootaandeelhouder. Dit betekent dat de DGA aanzienlijke invloed heeft op belangrijke beslissingen, zoals het uitkeren van dividend, het vaststellen van het salaris en het bepalen van de strategie van de onderneming.

Het DGA-concept heeft belangrijke implicaties met betrekking tot belastingen, sociale zekerheid en pensioenvoorzieningen, omdat de DGA zowel inkomsten als vermogen uit de onderneming ontvangt. Vanwege de bijzondere situatie van DGA’s zijn er specifieke fiscale regels en wetten van toepassing die de belastingheffing en andere aspecten van hun financiële situatie reguleren.

Volgens de wet kan een BV ontbonden worden op verschillende manieren, zoals vrijwillige ontbinding, ontbinding door de rechter, of ontbinding van rechtswege. In het geval van een vordering op de DGA, kan de ontbinding van de BV afhangen van de aard en omvang van de vordering, evenals de financiële situatie van de BV.

Als er sprake is van een aanzienlijke vordering op de DGA (de BV krijgt dus nog geld) dan kan de BV niet direct ontbonden worden.
Wat er moet gebeuren, is dat de vordering moet worden uitgekeerd. Houdt er daarbij rekening mee dat er over dit bedrag in veel gevallen belasting betaald moet worden.

Het is belangrijk op te merken dat het ontbinden van een BV met een vordering op de DGA een complex proces kan zijn en dat het raadzaam is om juridisch en fiscaal advies in te winnen om te bepalen welke stappen je moet nemen. Wij kunnen je helpen bij het begrijpen van de specifieke wet- en regelgeving die van toepassing is op jouw situatie.

Al met al kan het ontbinden van een BV met een vordering op de DGA mogelijk zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de vordering en de financiële gezondheid van de BV. Het is altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Direct uw BV ontbinden?

Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden.

beoordeeld met een 9.4

Weet vandaag nog of u kunt opheffen!

Vul de gratis checklist in en krijg binnen enkele minuten de uitslag of u direct kunt ontbinden.

Direct uw BV ontbinden?

Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden.

Meer weten?

Bent u op zoek naar meer informatie rondom het opheffen van een BV? Bekijk dan onze blog. Hier vindt u waardevolle informatie over het beëindigen van uw Besloten vennootschap of stichting.