Een BV stoppen kan niet zomaar. Een BV snel sluiten is sinds de intrede van de wet transparantie turboliquidatie ook niet meer mogelijk. De BV moet aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen voordat je hem kan opheffen.
Op welke wijze een BV gesloten kan worden is eigenlijk altijd afhankelijk van de balans. De balans laat een overzicht zien van de bezittingen (activa) en schulden (passiva). Hier zijn vier scenario’s te bedenken:
- De BV heeft meer schulden dan bezittingen
- De BV heeft meer bezittingen dan schulden
- De BV heeft geen schulden, maar wel bezittingen
- De BV heeft geen schulden en geen bezittingen
Voor elk scenario leggen we uit of en hoe de BV opgeheven kan worden. Er is één scenario waarin een ontbinding niet mogelijk is. Verrassend genoeg is er slechts één scenario waarin een BV via een flits liquidatie (ook wel turboliquidatie genaamd) opgeheven kan worden.
De BV heeft meer schulden dan bezittingen
Wanneer een besloten vennootschap meer schulden heeft dan bezittingen, dan is de enige uitweg in de meeste gevallen een faillissement. De bezittingen kunnen ten slotte de schulden niet meer dekken.
Echter, een faillissement aanvragen is niet altijd nodig. Wanneer er met de schuldeisers tot een overeenstemming kan worden bereikt, is het mogelijk om een liquidatie buiten faillissement te realiseren. Hierbij wordt er met instemming van de schuldeisers een liquidatie uitgevoerd en wordt een faillissement voorkomen. In veel gevallen wordt er een betaalregeling getroffen waar iedereen blij mee is. Bij een betaalregeling krijgt de schuldeiser zijn geld en de ondernemer hoeft geen faillissement aan te vragen. Een win-win situatie voor beide partijen.
Maar, een flits liquidatie is hier niet mogelijk.
De BV heeft meer bezittingen dan schulden
Als een vennootschap meer bezittingen heeft dan schulden, dan kan men vereffenen. Er blijft na het betalen van de schulden geld (of iets een andere activa) over. Echter, dit kan niet met een flits liquidatie. In een dergelijke situatie wordt een regulier liquidatie uitgevoerd.
Een reguliere liquidatie duurt ongeveer 3 maanden om af te ronden. Dit kan je dus geen snelle manier van het ontbinden van een BV noemen.
Een flits liquidatie is hier niet mogelijk.
De BV heeft geen schulden, maar wel bezittingen
In de situatie dat een BV geen schulden heeft maar wel bezittingen, dan kan je relatief snel de BV ontbinden. Een flits liquidatie kan echter niet direct worden uitgevoerd.
Wat er eerst moet gebeuren is dat de bezittingen van de balans worden gehaald. Dit kan op verschillende manieren.
Als er nog activa op de balans staan in de vorm van (bijvoorbeeld) computers, bureaus, pennen, papier etc. Kortom, kleinere zaken, dan kan je deze afschrijven. Een boekhouder weet of dit kan en hoe dit moet. Wanneer deze zaken zijn afgeschreven en de balans aan de activazijde is verder leeg, pas dan kan je een flits liquidatie uitvoeren.
Als er meer op de balans staat, bijvoorbeeld enkele duizenden euro’s, dan zal je dit eerst moeten uitkeren. Dit gebeurt in de vorm van dividend. Over dit bedrag dien je belasting te betalen. Is het geld eenmaal uitgekeerd en als er netjes belasting is betaald, dan pas je kan je de BV opheffen met een flits liquidatie.
Kortom, een flits liquidatie is hier, met een kleine extra handeling, mogelijk.
De BV heeft geen schulden en geen bezittingen
De ideale situatie om een BV snel op te heffen is wanneer er geen bezittingen (activa) en geen schulden (passiva) zijn. De BV is leeg en heeft geen activiteiten meer. Dit is meestal geheel aan het begin van de levenscyclus van een BV (als hij niet gebruikt is). Of aan het einde van de levenscyclus, als alle bezittingen te gelde zijn gemaakt en alle schulden zijn afbetaald. Een turboliquidatie is in dit geval mogelijk.
Wel moet je rekening houden met het idee dat je aan de voorwaarden moet voldoen van de wet transparantie turboliquidatie. Hierbij dien je o.a. alle jaarrekeningen op orde te maken en moet je een verklaring afleggen waarom de BV geen baten meer heeft. Is dat eenmaal rond, dan staat niets je meer in de weg om de BV op te heffen.
Kortom, een flits liquidatie is hier mogelijk.
Jouw BV snel opheffen?
Heb je na het lezen van de bovenstaande scenario´s vragen en weet je niet zeker in welk scenario jouw BV valt? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Sinds 2015 zijn wij dé specialist in het ontbinden van BV’s.