januari 30, 2024

BV omzetten naar eenmanszaak?

Oscar

Oprichter/Eigenaar

Als ondernemer ben je continu bezig om ervoor te zorgen dat je zo efficiënt mogelijk bent, ook als het om geld, belasting en fiscale zaken gaat. Ben je ZZP’er dan kan dit betekenen dat je tot de conclusie komt dat een besloten vennootschap niet meer de ideale rechtsvorm is om in te opereren. Stoppen met je onderneming is geen optie, je BV omzetten naar een andere rechtsvorm wel. Maar welke opties heb je eigenlijk? Hieronder vind je een antwoord op deze vraag*.

* Beantwoord dit artikel niet jouw vraag over een BV omzetten naar een eenmanszaak? Neem dan gerust contact op!

Redenen om een BV om te zetten naar een eenmanszaak

Een BV omzetten naar een eenmanszaak heeft vaak meerdere redenen. Eén enkele reden is niet genoeg om de weg naar de Kamer van Koophandel en andere instanties in te slaan. De meest voorkomende redenen om terug te keren naar een eenmanszaak die wij te horen krijgen zijn:

  • Teruglopende winst & omzet – Wanneer je BV minder winst of omzet maakt dan aanvankelijk gedacht kan het financieel gezien interessant zijn om een BV om te zetten naar een eenmanszaak.
  • Fiscale voordelen – Het omzetten kan vervolgens fiscale voordelen met zich mee die je als eenmanszaak of VOF wel geniet en als besloten vennootschap niet. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.
  • Kostenreductie – Naast fiscale voordelen zitten er ook voordelen aan het omzetten van een BV als je kijkt naar de kosten. Er is geen plicht meer tot het opstellen en deponeren van jaarcijfers. Dit gebeurt veelal door een accountant of boekhouder. Je hebt dus geen accountant meer nodig om de jaarlijkse administratie te doen en het geheel kost je aanzienlijk minder tijd.
  • Minder administratie – Helaas is administratie nog steeds een onderdeel waar je mee te maken zal hebben. Wanneer je echter vanuit een eenmanszaak of VOF opereert dan betekent dit wel dat je jaarlijks veel minder administratie hoeft bij te houden. Ook dit scheelt uren werk die je veel beter in andere zaken kan stoppen.

Er zijn uiteraard nog meer redenen om te stoppen met je BV en deze om te zetten naar een eenmanszaak. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten.

Op welke manieren kun je een BV omzetten naar eenmanszaak?

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen zijn er meerdere manieren om een BV vaarwel te zeggen om vervolgens terug te keren naar een eenmanszaak. Hieronder vindt je de 5 mogelijkheden die regelmatig worden gebruikt. Overigens, niet alle mogelijkheden zijn voor iedere ondernemer van toepassing en enkele kunnen worden omschreven als complex. Welke voor u van toepassing is, is afhankelijk van uw situatie en wensen.

Turboliquidatie of Liquidatie van de B.V.

Als u uw besloten vennootschap wilt omzetten naar een eenmanszaak kan dit middels een turboliquidatie of liquidatie van de B.V.. Zijn er (vrijwel) geen activiteiten geweest en staan er geen activa noch passiva op de balans dan komt u mogelijk in aanmerking voor een turboliquidatie. Dit betekent dat u zonder al te veel moeite uw BV kunt opheffen en starten met de eenmanszaak. Aan een turboliquidatie kleven wel nadelen waar u rekening mee moet houden.

Zijn er wel activiteiten geweest en staan er passiva en activa op de balans, dan is het een ander verhaal. U moet dan middels een liquidatie uw BV opheffen. Dit duurt minstens twee maanden omdat u stukken ter inzage moet leggen bij de Kamer van Koophandel. In deze periode hebben eventuele schuldeisers de mogelijkheid te reageren. Gebeurt dit niet, dan kunt u na twee maanden de BV uitschrijven en een eenmanszaak openen.

Geruisloze terugkeer

De andere mogelijkheid betreft de geruisloze terugkeer van een besloten vennootschap naar een eenmanszaak. Deze mogelijkheid wordt gezien als een ingewikkelde en omslachtige manier met complexe voorwaarden. Enkele reden waarom deze manier wordt gebruikt zijn:

  • U wilt verrekenbare verliezen uit de besloten vennootschap meenemen.
  • U wilt voorkomen dat er overdrachtsbelasting op een bedrijfspand wordt geheven in de B.V.
  • U wilt niet afrekenen op een aanmerkelijk belang op de winsten in de BV
  • U wilt voorkomen dat u moet afrekenen na op een pand met een terbeschikkingstellingsregeling.

Zoals aangegeven, deze vorm is complex waarbij het advies van een gespecialiseerde fiscalist altijd wordt aangeraden.

Oprichten VOF

Een laatste mogelijkheid is niet het omzetten naar een eenmanszaak als rechtspersoon naar dat van een Vereniging onder Firma. Dit kan zowel in een geruisloze als een ruisende vorm plaatsvinden.

Bij de geruisloze omzetting worden eventuele belastingclaims verschoven van de BV naar de VOF. Deze hoeft u, in tegenstelling tot een ruisende terugkeer, niet direct af te rekenen. Deze afrekening vindt pas plaats als u de onderneming verkoopt of stopt.

Bij de ruisende terugkeer wordt de ‘meerwaarde’ van de Besloten Vennootschap betrokken bij het fiscale proces. Over deze meerwaarde moet vervolgens vennootschapsbelasting betaald worden. Indien de BV geliquideerd wordt zal er hier afgerekend moeten worden in verband met het aanmerkelijk belang in de BV.

Ook hier geldt, deze vorm is complex waarbij het advies van een gespecialiseerde fiscalist altijd wordt aangeraden.

Uw mogelijkheden

Terugkeren vanuit een BV is in de meeste gevallen niet een eenvoudige aangelegenheid. Fiscale gevolgen zijn meestal niet te vermijden en afrekenen met de fiscus is (uiteindelijk) onvermijdelijk.

Direct uw BV ontbinden?

Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden.

beoordeeld met een 9.4

Weet vandaag nog of u kunt opheffen!

Vul de gratis checklist in en krijg binnen enkele minuten de uitslag of u direct kunt ontbinden.

Direct uw BV ontbinden?

Bekijk of uw BV geschikt is om direct te ontbinden.

Meer weten?

Bent u op zoek naar meer informatie rondom het opheffen van een BV? Bekijk dan onze blog. Hier vindt u waardevolle informatie over het beëindigen van uw Besloten vennootschap of stichting.