<h1 class="header1new">Aandeelhoudersovereenkomst</h1>

Aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst is een belangrijk document voor de aandeelhouders van een vennootschap. Maar wat wordt er in dit document nu precies vastgelegd, en wat is het nut naast andere officiële stukken? Hieronder geven we je een snelle uitleg.

Wist je dat 89% van onze klanten online hun BV kunnen opheffen?

Met behulp van onze digitale service hef je zelfstandig je BV op voor een vast bedrag van € 249,-

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

In een aandeelhoudersovereenkomst worden afspraken en regels voor aandeelhouders vastgelegd. Het is belangrijk om goed over dit document na te denken: zo weet je namelijk zeker dat je geen essentiële zaken over het hoofd ziet en voorkom je eventuele discussies en conflicten in de toekomst! Enkele van de zaken die in een aandeelhoudersovereenkomst geregeld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld:

 • Het dividendbeleid: wordt een deel van de winst gebruikt voor verdere investeringen, of keert de vennootschap alles uit aan de aandeelhouders?
 • Hoe worden de prijs en de waarde van de aandelen bepaald?
 • Wanneer is een aandeelhouder verplicht om afstand te doen van zijn aandelen? Bij wanprestaties? Bij langdurige ziekte?
 • Zijn aandeelhouders verplicht om in bepaalde situaties geld bij te storten of uit te lenen?
 • Is er voor een bepaalde periode een verbod om aandelen over te dragen? Dit wordt ook wel lock up genoemd.
 • Hoe verloopt de besluitvorming onder de aandeelhouders?
 • Concurrentiebeding, geheimhoudingsbeding en relatiebeding.
 • Verdere afspraken die in het geval van deze specifieke vennootschap van belang zijn voor de aandeelhouders.

Wie zijn de aandeelhouders?

Wanneer u als vennootschap aandelen uitgeeft, is het in het algemeen aan te raden om ook zelf een partij te zijn in de aandeelhoudersovereenkomst. En is één van de aandeelhouders op zijn beurt ook weer een vennootschap? Let er dan op dat ook aandeelhouders van deze aandeelhoudende vennootschap partij van de overeenkomst zijn: dit kan onder andere erg belangrijk zijn wanneer er boeteclausules in werking treden.

Wat is het verschil tussen aandeelhoudersovereenkomsten en statuten?

Zowel in aandeelhoudersovereenkomsten als in statuten worden afspraken van een onderneming vastgelegd, maar toch zijn er enkele verschillen tussen deze twee soorten documenten. Zo worden in een aandeelhoudersovereenkomst vooral de zaken geregeld die in de statuten nog niet vastgelegd zijn. Wanneer een deel van de overeenkomst wel al in de statuten genoemd wordt, wordt het vaak opnieuw behandeld in de aandeelhoudersovereenkomst omdat de aandeelhouders ergens vanaf willen wijken.

Ook wanneer er in strijd met de vastgelegde regels gehandeld wordt, is er verschil tussen de statuten en de aandeelhoudersovereenkomst. Wanneer een aandeelhouder een wanprestatie pleegt – dat wil zeggen, in strijd met de aandeelhoudersovereenkomst handelt – kan er een schadevergoeding of zelfs ontbinding afgedwongen worden. Is de handeling echter in strijd met de statuten, dan wordt de handeling nietig verklaart, oftewel, er wordt gedaan alsof de handeling simpelweg nooit is uitgevoerd.

Een laatste verschil is dat een aandeelhoudersovereenkomst veel makkelijker te wijzigen is dan de statuten: er is alleen een meerderheid van de betrokken partijen voor nodig. Wie de statuten wil wijzigen, heeft daarvoor assistentie van een notaris nodig.

Hulp bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst

Wanneer u geen juridisch expert bent, kan het opstellen van een van een volledige aandeelhoudersovereenkomst een lastige zaak zijn. Het is daarom verstandig om uw overeenkomst door professionals te laten controleren voor hij officieel in werking treedt.

Bij Legal Joe hebben we jarenlange ervaring met aandeelhoudersovereenkomsten, zowel op theoretisch als op praktisch gebied. We helpen u dan ook graag met het opstellen en controleren van dit belangrijke document, zodat u zeker weet dat u niets over het hoofd ziet!

De voordelen van Opheffen-bv.nl

 • All-in Prijzen
  een online turboliquidatie kost € 249,-
 • Binnen 24 uur van start
  Opheffen BV.nl kan het ontbindingsproces binnen een dag starten
 • Specialist in BV’s opheffen
  Meer dan dan 10 jaar ervaring in juridische dienstverlening

Wij helpen u graag

Maak een afspraak

Of laat je gegevens achter via onderstaand formulier, wij nemen vervolgens contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.